Pendular si circular
Wood Art Deco linie noua sigla wad

Ce fel de ferăstraie portabile ar trebui să să fie incluse int-un set de scule de baza  necesare oricarui tamplar?

Eu zic, ca nu trebuie sa lipseasca :un pendular pentru curbe, cu o panza de 10  inch și un fierăstrău circular pentru taierea lemnului masiv si a placajului la o dimensiune ușor de gestionat.

Pendularul taie curbe frumos și este sigur, puternic și ieftin. Producatori de mobila la comanda folosesc pendularul foarte des pentru taieturi curbe neprevazute care apar atunci cand mobila trebuie montata la locul sau de destinatie. În plus, cu un pic de practică, veți reusi sa faceti taieturi destul de curate fara a necesita prea mult timp pentru finisari. Panza trebuie reglata in mod corespunzator pentru a fi un instruent de lucru fin si precis.

Cand aveti de taiat linii drepte pe o lungime mai mare va recomand circularul de mana ,deoarece este mai rapid si mai putrnic, iar cu pendularul dureaza mai mult si este mai greu sa pastrezi o linie dreapta pe o distanta mai lunga.

Ferăstrăul circular cu masa culisanta poate fi ultimul ferăstrăul adăugaț in trusa ta de scule de bază. Puteți face taieturi cu un pendular, dar în cazul în care va trebui să taiati marginile drepte si precise, vă recomandăm sa cumpărati un ferăstrău circular cu masa culisanta . Ferăstrăul circular va fi capabil să facă taieturi perfecte , care vă va permite sa  lipiti chiar mai multe placi înguste într-un panou mai mare.

Ferăstraie – ferăstrău pendular, ferăstrău circular de mana, ferăstrău circular cu masa culisanta,


Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print Share on Delicious Share on Digg Share on Google Bookmarks Share on LiveJournal Share on Newsvine Share on Reddit Share on Stumble Upon
pendular cu maner si cu butoi circular cu masa reglabila circular de mana

Pendularul

Acest instrument pare atât de simplu, dar acesta este o unealta electrica capabila de o mare finețe în maini pricepute. Există o mulțime de caracteristici ale acestui instrument, care sunt rareori discutate din perspectiva modelarii mobilierului, dar asta voi incerca sa fac aici.

Exista doua tipuri de pendulare, cel cu prindere cu maner si cel cu prindere tip butoi, eu va recomand cel cu prindere cu maner. Urmatorul lucru cel mai important este mecanismul care elibereaza lama, care ar trebui să fie destul de simplu. Cele mai bune mecanisme de eliberare lama sunt cele care se folosesc fara prea mare efort: Trageți de o pârghie și lamele iasă în afară. O mulțime de ferăstraie au mecanisme care te enerveza atunci cand vrei sa îndepărtezi lama.

O altă caracteristică care devine importanta este așa-numita "Setare orbitala."

Setarea orbitala este distanta pe care lama se va deplasa înainte și înapoi. De obicei, cele mai multe ferăstraie au patru setări: zero, unu, doi și trei. "Zero" înseamnă nici o mișcare în față, ceea ce duce la o taiere lentă, dar una curata (în general). "Trei" este atunci când aveți nevoie să taie placaj pentru a acoperi ferestrele de exemplu, e rapid și dur.

Ce zici de un ventilator, nu ai nevoie de unul? Un ventilator care indeparteaza praful de partea ta a liniei pentru a o face mai ușor de urmat. Pendularul mai poate sa aiba si o lumina laser de ghidaj care poate deveni utila.

Reglajul pendularului:

Trebuie sa va asigurați că lama pendularului este perpendiculara fata de talpa lui. Puteți verifica acest lucru în primul rând cu vinclul dvs. dar țineti-l departe de dinții lamei pentru ca acestia pot fi indoiti pentru o taiere mai rapida.

Apoi, faceti atent o tăietură drepta pe la sfârșitul unui bucati de scandura. Nu taiati curbe deoarece acestea au tendința de a devia lama. La final verifica taietura cu vinclul. În cazul în care taietura este dreapta, reglajul este bun. Dacă nu, continuati sa reglati acest unghi al talpi cu lama panzei pana veti obtine o taietura dreapta. Acest lucru este comun aproape la toate dar si la cele mai ieftine instrumente.

reglaj pendularverificare taieturalama t234dblama t101br

Utilizarea pendularului:

Ca orice ferăstrău portabil (de mână sau de putere) pe care le folositi si la folosirea acestuia se traseaza o linie de creion care ne va arată unde să taiem. Întotdeauna taietura se va face de partea linii pe care bucata de lemn care va ramane deseu. Taie cât de aproape abilitățile tale iti permit .Cu cat taiem mai aproape vom avea mai putin de finisat, dar daca gresim greselile vor fi mult mai dezastroase

Pendularul este un instrument care se foloseste cu două mâini. Cu o mana se tine manerul si se actioneaza butonul de pornire iar cu cealalta putem ghida talpa acestuia astfel incat sa urmeze indeapropae linia trasata.

De asemenea, trebuie să știți cateva lucruri si despre lame. Lamele ieftine vor arde lemnul sau vor lăsa așchii urma lor. Cumpăra lame mai calitative și avea grijă de ele curatandu-le la sfarsitul fiecarei zi de lucru . Dupa ani de experienta cu diferite lame, avem, în general, două

tipuri de lame, în magazinele de la noi. Lame Bosch T234X Progressor, cu 11 dinți pe inch ("TPI" în limbajul magazinului). senior Editor Bob Lang place PROGRESSOR pentru tăieturi drepte, dar prefer T101BR pentru curbe unde Progessor este prea "agresiv" și "dur".

ghidaj vinclu circularcircular de mana

Ferastraul circular:

Sunt multe cazuri în care ferăstrăul circular ar fi fi cea mai buna alegere; în linie dreaptă rupere și tăiere placaj sunt cele mai relevante. Așa am decis că ferăstrăul circular ar fi

trebuie să fie primul instrument de putere adăugat la trusa de scule.

Primul lucru care se ia in calcul la alegerea unui ferăstrău circular, este dimensiunea ferăstrăului. Dimensiunea ferăstrăului este descrise în termeni de diametrul pânzei. Astfel in funtie de grosimia materialelor pe care doriti sa le taiati alegeti marimea panzei.

Ce să cauti la un circular:

Cele mai multe ferăstraie au afisat numarul de amperi. Amperajul se referă numai la cantitatea de energie electrică, care este folosita de  instrumente, nu puterea transmisă la lama.

Amperajul este mai bun, sau este  vorba de cai putere? Cai putere sunt în general măsurati atunci când ferăstrăul nu este într-o situație de taiere reala. Și aceasta, nu este o bază de informare pentru comparație. Cel mai bun mod de a selecta un ferăstrău este prețul. Un circular bun pentru prelucrarea lemnului va costa în jur de 350 lei 550 lei. Sigur, există ferăstraie care costa mai puțin, dar ele nu sunt facute să dureze o viață ,nici să fie capabil să reziste la un mod de folosire repetata de prelucrare a lemnului. Cele ieftine sunt bune pentru tamplarii amatori.

Comparație de produse

În comparațiile de ferăstraie , începem cu o inspecție a talpii circularului. Puteți găsi talpi care sunt de aluminiu sau magneziu precum și din material plastic sau alt material.

Recomandarea este de a sta departe de placile de plastic si cautati una de metal , talpa din metal turnat ar fi cel mai bine .

O talpa cu nervuri va adăuga un plus de rezistenta, dar o  rezistență sporită adauga greutate instrumentului. Greutatea totală va afectea confortul , și este , de asemenea, o problemă

în alegerea circularului perfect pentru tine. Asigurându-vă că ferăstrăul se potrivește maini dvs. si se simte confortabil în timp ce il folositi, ceea ce este un element cheie în procesul de selecție .

Apoi, trebuie să va uitati la ce reglaje au disponibile. Cele două ajustări importante sunt adâncimea de tăiere și unghiul .

Veți găsi butoane , manete si piulite cu aripi folosite pentru a permite aceste reglaje. Acestea sunt plasate inteligent pentru a face ajustarea rapida și precisa .

Ultima problemă care se ia în considerare este cât de ușor se schimba panza . Am văzut ferăstraie la care era nevoie sa introduci un cui printr-o gaură pentru a bloca lama, sau mai rău sa ți de lama în timp ce încerci sa desfiletezi piulita. Acestea nu sunt cele mai bune scenarii . Un mecanism de blocare al arborelui este cea mai bună opțiune . Aceasta blochează axul de rotație , care să permită o utilizare ușoară a unei chei pentru a îndepărta piulița.


ghidaj pentru circular

 Despre panze (lame)

O lamă ascuțită este foarte importanta atunci când folosind un ferăstrău circular . Lamele tocite sunt  periculoase din cauza reculului care face ca ferăstrăul sa fie propulsat înapoi spre operator .

Există mai multe opțiuni atunci când alegeti lama pentru circular:

În primul rând, ar trebui să folosiți întotdeauna o lamă de o dimensiune adecvata pentru  circularul dumneavoastră .

În al doilea rând , sa alegeti lama in functie de materialu pe care il aveti de taiat. Daca este cherestea mai dura , o panza cu 24 de dinți ar fi mai buna , dar folosind lama pentru a debita placaj sau furnir ar rezulta o cantitate masivă de rumegus .

Există lame care au 16 , 18 , 24 ,40 sau 60 . Astfel veti alege lama in functie de duritatea materialului si de precizia dorita a taieturii.

Utilizarea ferăstrău circular:

Există câteva reguli de bază pentru utilizarea unui fierastrau circular . Reglați adâncimea de tăiere înainte de tăierea oricarui material.

Începe întotdeauna taierea astfel incat ferăstrăul sa rezeme cu partea din față pe piesa de prelucrat. Nu lăsați lama in contact cu lemnul până când lama nu atinge viteza maximă și nu scoateți scula din piesei înainte ca lama sa fie oprita complet.

Daca taiati bucati de lemn mai mari aveti grija ca piesa care cade sa nu stranga lama circularului, de aceea este bine sa tineti cu o mana de bucata care va cadea.

Multe din taieturile facut cu circularul vor fi facute cu mana liberea urmand un semn, dar exista si posibilitatea unor taieturi cu ghidaje. Unele circulare au ghidaje reglabile pe care le puteti folosi dar de cele mai multe ori te va ajuta o bucata de lemn dreapta pe care o amplasezi in asa fel incat talpa circularului sa sprijine pe ea.

panze circular taiere panze circular makita

Circularul cu masa reglabila

Aceste ferăstraie au fost odată cu aparitia lor unealta de finisaj de calitate a tâmplarului. Apoi a inceput sa fie folosit pentru dulgherie. Tamplarii il apreciaza pentru combinația de portabilitate și precizie, iar dulgheri pentru viteza lor și putere. Producatorii de mobilier il prefera pe acesta fata de cel de mana deoarece este mai precis si mai fin.

Aceste instrumente sunt rareori perfecte din fabrica. Ele mai au nevoie de mici reglaje pentru a fi folosit la mobilier, care se fac la fata locului.

Principalele calitati ale acestui utilaj sunt felurile in care poti regla masa. Poti taia foarte usor in unghiul dorit, tot ceea ce trebuie sa faci este sa reglezi masa lui care are gradatii din fabrica. Astfel imbinarile vor fi perfecte. Pendularul se poate rotii pe doua directi si se poate fixa si de un banc de lucru cu prinderile sale din fabrica, cu toate ca este mobil si nu depinde de alte mese si piese aditionale. Un alt avantaj al acestui circular este si colectorul de praf si rumegus.

Principalul dezavantaj este ca nu poti face decat taieturi de lungimea diametrului panzei, si sa nu uitam de pretul destul de ridicat.

Cu toate acestea va recomand acest utilaj in cazul in care il veti folosi la adevarata lui capacitate, nu doar pentru taieturi drepte.

Circular cu masa culisanta dewalt Circular cu masa culisanta