Masini de frezat si accesorii
Wood Art Deco linie noua sigla wad

Selectarea primei masini de frezat poate fi o sarcina descurajatoare, fără îndrumarea potrivita. Sunt disponibile mai multe designuri, cu motoare de puteri diferite, tu sti ce cauți?

Ar trebui să alegeți o masina de frezat cu o bază fixă sau una mobila?  Și apoi  apar discutii despre ce tipuri de accesorii sa folosesti.

De asemenea, există tehnici care trebuie luate în considerare.

În ce direcție sa vă mutați masina de frezat in timpul operațiunilor normale de frezat?

Ce este o tăietura in urcare și când trebuie sa o utilizez?


Masini de frezat & Accesorii pentru masinile de frezat

(Routers & Router Bits)

Share on FacebookShare on TwitterShare via e-mailPrintShare on DeliciousShare on DiggShare on Google BookmarksShare on LiveJournalShare on NewsvineShare on RedditShare on Stumble Upon

Modele de masini de freazt (router)


Există două tipuri distincte de router: baza mobila si baza fixa

Masina de frezat mobila are capacitatea de a regla adancimea în sus sau în jos, în timp ce lucrați. Reducerea adancimii poate să fie ajustata fără să se miște scula de pe piesa de prelucrat.  Aceste freze mobile necesita o buna manevrabilitate si sunt destul de greu de folosit, dar avantajul principal este ca se pot freza la fata locului elementele gata montate. , nefiind neRoutere cu bază fixă, motoare detașabile

Avantaje:

Poate fi așezat în poziție orizontală atunci când se schimbă accesoriile sau când este în repaos;

Scala de adâncime ușor de citit, iar reglajul adâncimii se realizează cu o precizie de 0,1mm;

Sistem opritor în trei trepte;

Reglaj fin al cursei de plonjare atunci când freza este pe o masa de lucru;


Masina de frezat fixa se monteaza pe un banc de lucru din atelierul de tamplarie unde elementele vor fi frezate inainte de a fi montate. In aceste fel masina este fixa si se poate alege tipuri diferite de freze pentru a rezulta modelul dorit, iar elementul de lemn va fi cel care se manevreaza.

Avantaje :Principalul avantaj este ca se pot folosi modele cu motoare puternice iar frezarea va fii foarte exacta.

Viteza de lucru variabilă.

Buton de blocare a axului pentru schimbarea facilă a accesoriilor.

Durabilitate și precizie ridicata datorita carcasei de aluminiu.

Carcasa superioară plată și cablul de alimentare poziționat astfel încât să asigure o schimbare ușoară a accesoriilor.

Accesorii pentru masinile de frezat (biti)


Există o multitudine de tipuri de freze si  modele din care să aleagi, unele nu le vei folosi niciodata.

La inceput veti folosi masina de frezat in mare parte, doar pentru a produce diferite profile de margine. Puteti alege dintr-o multitudine de freze pentru a creea modele diferite.

Va recomand frezele cu rulment de ghidare pentru ghidare simplă, direct la piesa de lucru, fără şablon pentru a putea rula usor de-a lungul lemnului. Există puține șanse de a freza gresit marginea.

Utilizari : Pentru modelarea de muchii de ex. la ferestre, dulapuri, blaturi de masă, rafturi, ancadramente de şemineu.

Masini de frezat si accesoriiMasina de frezat fixaMasina de frezat mobilaAccesorii pentru frezeAccesorii pentru frezeAccesorii pentru freze BoschAccesorii pentru freze Bosch

Instructiuni pentru utilizarea Masinii de frezat:


Feriţi dispozitivele de frezare de șocuri și lovituri.

Direcţia și procesul de frezare trebuie să se desfășoare întotdeauna în sens opus direcţiei de rotaţie a dispozitivului de frezare 21 (contraavans).În cazul frezării în același sens cu direcţia de rotaţie (în sensul avansului) scula electrică vă poate fi smulsă din mână.

Reglaţi adâncimea de frezare dorită, iar În cazul unor adâncimi de frezare mai mari ar trebui să executaţi mai multe operaţii de prelucrare cu adâncimi mici de frezare. Cu ajutorul limitatorului în trepte puteţi împărţi procesul de frezare pe mai multe trepte ale adâncimii de frezare. Reglaţi adâncimea de frezare dorită corespunzător celei mai de jos trepte a limitatorului în trepte și selectaţi pentru primele operaţii de prelucrare, mai întâi treptele superioare.

Puneţi scula electrică cu dispozitivul de frezare montat pe piesa de prelucrat și porniţi scula electrică.

Împingeţi în jos maneta de strângere pentru fixarea adâncimii de frezare și coborâţi lent mașina de frezat, până când se va atinge adâncimea de frezare reglată. Eliberaţi din nou maneta de strângere pentru fixarea adâncimii de frezare, în scopul fixării acestei adâncimi de avans.Dacă este necesar împingeţi în sus maneta de strângere pentru fixarea adâncimii de frezare, pentru a o fixa definitiv.

Executaţi frezarea cu avans uniform.

După încheierea procesului de frezare readuceţi mașina de frezat în poziţia cea mai de sus.

Opriţi scula electrică.

Frezare cu limitator ajutător :

Pentru prelucrarea pieselor mari, de exemplu la frezarea de caneluri, puteţi fixa pe piesa de lucru o scândură sau o șipcă, cu rol de limitator ajutător și puteţi conduce mașina de frezat de-a lungul acestuia. Conduceţi mașina de frezat cu latura aplatizată a plăcii de alunecare de-a lungul limitatorului ajutător.

Frezarea de muchii și de profiluri:

La frezarea de muchii și de profiluri fără limitator paralel dispozitivul de frezare trebuie echipat cu un pilot de ghidare sau cu un rulment.

Conduceţi scula electrică pornită din lateral spre piesa de lucru până când pilotul de ghidare sau rulmentul dispozitivului de frezare se sprijină pe muchia piesei de prelucrat.

Conduceţi scula electrică cu ambele mâini de-a lungul muchiei piesei de lucru. Aveţi grijă să o așezaţi în unghi drept pe aceasta. O apăsare prea puternică poate deteriora muchia piesei de lucru.

Frezarea cu limitator paralel :

Introduceţi limitatorul paralel cu șinele de ghidare în placa de bază și fixaţi-l cu șuruburile-fluture corespunzător cotei dorite. Conduceţi scula electrică în prealabil pornită, cu avans uniform și apăsare laterală, pe limitatorul

paralel, de-a lungul muchiei piesei de lucru.

Frezarea arcurilor de cerc:

Întoarceţi astfel limitatorul paralel, încât suprafeţele limitatoare să fie îndreptate în sus. Introduceţi limitatorul paralel cu șinele de ghidare  în placa de bază și fixaţi-l cu șuruburile-fluture corespunzător cotei dorite.

Fixaţi știftul de centrare cu șurubul-fluture prin gaura limitatorului paralel. Înfigeţi știftul de centrare în centrul marcat al arcului de cerc și executaţi operaţia de frezare lucrând cu avans uniform.

Frezarea cu limitator pentru curbe:

Introduceţi limitatorul paralel cu șinele de ghidare în placa de bază și fixaţi-l cu șuruburile-fluture corespunzător cotei dorite. Fixaţi limitatorul pentru curbe cu rola de ghidare prealabil montată, prin gaura limitatorului paralel. Conduceţi scula electrică, împingând-o ușor din lateral, de-a lungul muchiei piesei de lucru.

Frezare cu compas de frezare

Pentru lucrări de frezare circulară puteţi folosi compasul de frezare/adaptorul pentru bare de ghidare. Montaţi compasul de frezare. Înșurubaţi șurubul de centrare  în filetul compasului de frezare. Introdeţi vârful șurubului în centrul arcului de cerc ce urmează a fi frezat, având grijă ca vârful să fie înfipt în suprafaţa materialului. Reglaţi brut raza dorită, deplasând compasul de frezare și strângeţi șuruburile-fluture.Cu butonul rotativ puteţi regla fin lungimea, după slăbirea șurubului-fluture. O tură corespunde unui interval de reglaj de 2,0 mm, iar una din diviziunile gradate de pe butonul rotativ

corespunde unei modificări a intervalului de reglaj de 0,1 mm.

Conduceţi scula electrică în prealabil pornită deasupra piesei de lucru, ţinând-o de mânerul din dreapta și de mânerul compasului de frezare .

Frezare cu șină de ghidare:

Cu ajutorul șinei de ghidare puteţi executa operaţii de frezare în linie dreaptă. Pentru compensarea diferenţei de înălţime trebuie să montaţi placa de distanţare. Montaţi compasul de frezare/adaptorul pentru șine de ghidare conform figurii. Fixaţi șina de ghidare cu dispozitive de prindere adecvate, de ex. menghine, pe piesa de lucru.

Așezaţi scula electrică, cu adaptorul pentru șina de ghidare montat, pe șina de ghidare.

Frezare cu inel de copiere:

Cu ajutorul inelului de copiere puteţi transfera contururi ale unor modele respectiv șabloane pe piesa de lucru.

Alegeţi inelul de copiere adecvată, în funcţie de grosimea șablonului respectiv a modelului. Din cauza faptului că bucșa de copiere este ieșită în afară, șablonul trebuie să aibă o grosime minimă de 8 mm.

Acţionaţi maneta de deblocare și introduceţi inelului de copiere de jos în sus în placa de bază. Camele de codificare trebuie să se înclicheteze perceptibil în găurile inelului de copiere. Alegeţi un diametru al dispozitivului de frezare mai mic decât diametrul interior al bucșei de copiere.

Pentru frezarea cu inelul de copiere  procedaţi după cum urmează:

Conduceţi scula electrică în prealabil pornită cu inelul de copiere spre șablon.

Împingeţi în jos maneta de strângere pentru fixarea adâncimii de frezare și coborâţi lent mașina de frezat, până când se va atinge adâncimea de frezare reglată. Eliberaţi din nou maneta de strângere pentru fixarea adâncimii de frezare, în scopul fixării acestei adâncimi de avans.

Dacă este necesar împingeţi în sus maneta de strângere pentru fixarea adâncimii de frezare, pentru a o fixa definitiv.

Conduceţi scula electrică cu inelul de copiere ieșită în afară, apăsând-o din lateral, de-a lungul șablonului.